Inget problem med låneförlängning sedan lanseringen

Banken i Viva Republica har fått godkännande från de finansiella myndigheterna som en internetbank-bankverksamhet. Som ett resultat har Toss Bank säkrat titeln på den tredje internetbanken i Korea som startas på ungefär fyra år efter Kakao Bank, den andra internetbanken.

Financial Services Commission höll ett regelbundet möte på eftermiddagen den 9 och beslutade att godkänna Toss Banks bankverksamhet. En FSC tjänsteman sade Media SR “Toss Bank, som ansökt om personlig licens i februari, gick igenom en granskningsprocess, inklusive en on-the-marken utredning av Finansinspektionen Service.””, Förklarade han.

Utmaningen med Internet-bara bankverksamhet går tillbaka till 2019. Toss Bank, som ifrågasatte det preliminära godkännandet i maj 2019, upplevde den bittra smaken av att elimineras i den första utmaningen. I oktober samma år utmanade Toss Bank om förhandsgodkännande och fick först preliminärt godkännande i december. Efter det, efter att ha genomgått en lång screeningprocess, tog det cirka 1 år och 6 månader att få den preliminära licensen.

För det första implementeras den i den 폰테크 befintliga “Toss” -appen, inte en separat app. Om banktjänsten installeras inom det nuvarande varumärket Toss med mer än 20 miljoner kunder kan en viss synergieffekt förväntas.

Toss Bank sa, “Många finansiella kunder använder redan olika finansiella tjänster via Toss-appen.” “Om du använder Toss-appen som den är, kan du inte bara ge kunderna en bekvämare ekonomisk miljö utan också minska initialkostnaden och minska den initiala kostnaden för företaget. Vi kan förvänta oss samma effekt.”

Under en online-presskonferens som hölls efter tillkännagivandet av förvärvet av huvudlicensen till en internetbank, offentliggjordes en del av framtida affärsstrategier, inklusive strategier för att stärka marknadsandelen för medelränta.

Hong Min-taek, VD för Toss Bank, som deltog i mötet den dagen, sade: ”I kreditbedömningsprocessen som är nödvändig för granskning av lån återspeglades kreditlån och kreditkortsanvändning som utvärderingsfaktorer.” Han tillade, ”Som vi har aktivt samlat icke-finansiella data genom Toss, analyserade vi det. Baserat på Toss Bank unika kreditutvärderingsmodell, vi kommer att öka medel ränta.”

I synnerhet är det Tossbanks uppfattning att om “icke-finansiella uppgifter” används aktivt kan lånemöjligheter ges även för nybörjare med betydligt mindre historia att använda låneprodukter och kreditkort.

En tjänsteman från banken förklarade för Media SR, “Till exempel, för nybörjare eller egenföretagare som saknar ekonomisk historia, kommer vi att kunna tillhandahålla finansiella produkter genom att återspegla historien om att byta mobilnummer och det första kreditkortsöppningsdatumet som utvärderingsfaktorer. “

답글 남기기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 항목은 *(으)로 표시합니다